Tofu co to jest?

Ser tofu występuje najczęściej w postaci naturalnej lub wędzonej. Odmianą naturalnego tofu jest tzw. silken tofu przeznaczone głównie do przygotowywania deserów, ciast i kremów. Tofu jest doskonałą odmianą dla sera z mleka krowiego, koziego czy owczego. Daje też wiele możliwości zastosowania go w kuchni, w szczególności osobom będącym na diecie roślinnej oraz z nietolerancją laktozy.

Tofu powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego – co to oznacza? Białko zawarte w mleku sojowym ścina się, mleko zsiadłe oddziela się od serwatki, w wyniku czego powstają bloki sera, czyli ser tofu.

Dokładne określenie zawartości składników odżywczych nastręcza pewnych trudności ponieważ tofu występuje w wielu odmianach. Jednak można podać przybliżone wartości, które nieznacznie się wahają w zależności od rodzaju tofu. 100 g – czyli połowa standardowej kostki tofu zawiera około 100 kcal, 5 g tłuszczu, 12 g białka, 3 g węglowodanów i zaspokaja około 40% dziennego zapotrzebowania na wapń i żelazo. Ponadto tofu nie zawiera cholesterolu i ma właściwości lekko alkalizujące (nie zakwasza organizmu). Izoflawony, w które bogata jest soja, korzystnie wpływają na kości zapobiegając ich demineralizacji, czyli osteoporozie. Zastąpienie nabiału pochodzenia zwierzęcego tymi zawartymi w soi sprzyja obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, a co za tym idzie, również zmniejszenie

Tofu wędzone jest świetnym składnikiem do sałatek, kanapek, sosów, dań meksykańskich np. tortilli. Tofu tradycyjne po uprzednim zamarynowaniu w oliwie z przyprawami to smaczny dodatek do pizzy. W sklepach dostępne są również tofu z ziołami lub marynowane w czosnkowej zalewie. Ponieważ tofu naturalne ma bardzo neutralny smak z powodzeniem może być wykorzystywane do przygotowywania różnego rodzaju słodkości. Silken tofu – czyli ser o bardzo gładkiej i jedwabistej konsystencji sprawdza się w kremach, masach, serach, lodach oraz sernikach (tofurnikach).

Ser tofu jest dostępne w większości supermarketów, ale tam najczęściej występują tylko jego dwa rodzaje: naturalne i wędzone. Większą różnorodność znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością – zarówno stacjonarnych jak i internetowych. Najbardziej popularne opakowania tofu to: 150 g, 200 g i 250 g.

Fot. © bit24/Fotolia.com
Żródło:  Joanna Jędrzejczyk,  Tofu – czyli ser z mleka sojowego

Kolejki oczekujących

  • Poradnia ginekol.-położnicza - I poł. grudnia 2018
  • Poradnia chirurgii ogólnej - I poł. grudnia 2018
  • Poradnia otolaryngologiczna - I poł. stycznia 2019
  • Poradnia neurologiczna - I poł. stycznia 2019
  • Poradnia chirurgii uraz-ortop. - II poł. stycznia 2019
  • Poradnia okulistyczna -  II poł. stycznia 2019

TELEFONY

Centrala 71 321 60 03
REJESTRACJA POZ "na Macieja" Ip. 71 322 53 22
REJESTRACJA SPECJALISTYCZNA  IIp. 71 321 02 47
RTG 71 321 02 47
USG ogólne 71 322 53 22
Ginekologia 71 321 60 03 wew. 25
USG ginekologiczne 71 321 60 03 wew. 25
Fizykoterapia 71 321 60 03 wew. 52
Medycyna Pracy  883 497 667
REJESTRACJA POZ "na Borna" 71 328 80 06

Rejestracja na wizyty prywatne

prywatne wizyty 793 729 667 chirurg, dermatolog, endokrynolog, neurolog, otolaryngolog, proktolog, reumatolog

883 497 667 angiolog, internista, pulmonolog

Okulista dziecięcy na Borna 71 328 80 61