Sól jest groźna


 

Sól jest groźna!  Za dużo solisz? 

W zasadzie nie ma drugiego takiego pojedynczego składnika naszego pożywienia, który może powodować tak wiele szkód. A Polacy spożywają dwa razy więcej soli niż zalecają specjaliści od żywienia.

Dlaczego sól jest groźna i czym może grozić spożywana w nadmiarze?

Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób:

Polacy spożywają zdecydowanie za dużo soli. Nawet 2-3 razy więcej niż przewiduje norma. Natomiast nadmierne spożycie soli prowadzi do wielu konsekwencji zdrowotnych, takich jak: nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, zawał, rak żołądka, osteoporoza. Ostatnie badania wskazują, że nadmierne spożycie sodu powoduje zaburzenia metabolizmu tłuszczów, co powoduje otyłość oraz przewlekły stan zapalny w organizmie, zwłaszcza dzieci i młodzieży. Bo nadmierne spożycie sodu powoduje zmiany w metabolizmie – powiedział szef Instytutu Żywności i Żywienia prof. Mirosław Jarosz.

Jest tak dużo negatywnych aspektów związanych ze spożyciem soli, że powstała idea walki z nadmiernym soleniem. Zgodnie z rekomendacjami WHO powinniśmy spożywać ok. 5 g soli dziennie (płaska łyżeczka). Tymczasem spożywamy nawet 15 g, ale nie tylko przez dosalanie potraw. Wpływ na to ma również tzw. ukryta sól. Taka sól znajduje się m.in. w: pieczywie, wędlinach, serach, warzywach konserwowych, gotowych daniach, przyprawach, sosach, czy np. w przekąskach.

Świat zastanawia się jak rozwiązać ten problem. Jest to skomplikowane i złożone, bo w wielu produktach żywnościowych sól pomaga w konserwowaniu i podnosi walory smakowe. Światowa Organizacja Zdrowia czy organizacja Food and Drug Administration w USA dają zalecenia, wytyczne, mówiące, ile maksymalnie soli w produktach może się znajdować, ile w określonej porcji np. 100 gramów produktu ma się tej soli znajdować. Drugą sprawą jest to, że wszystkie produkty żywnościowe muszą zawierać informację o swoim składzie, również zawartości soli, a tym samym sodu, który jest tym negatywnym dla zdrowia składnikiem soli. Czyli, edukacja konsumentów jest bardzo ważna. Można bardzo dużo zdziałać poprzez edukację żywieniową konsumentów.

Badania pokazują, że zmniejszenie soli o każdy gram powoduje zmniejszenie ryzyka udarów mózgu, zawałów, zmniejszenie zachorowalności na raka żołądka. Tu nawet rezygnacja z niewielkich ilości może przynieść duże korzyści. W Polsce dysponujemy badaniami, które prowadziliśmy w Instytucie Żywności i Żywienia. Pokazują one, że zmniejszenie spożycia soli w Polsce, było jednym z istotnych czynników zmniejszenia zachorowalności na raka żołądka.
Dietetycy odradzają spożycie soli i zastępowanie jej np. przyprawami.
Już po dwóch tygodniach można odzwyczaić się od nadmiernego spożycia soli.

źródło: IŻŻ

Kolejki oczekujących

  • Poradnia ginekol.-położnicza - II poł. sierpnia 2018
  • Poradnia chirurgii ogólnej - II poł. sierpnia 2018
  • Poradnia otolaryngologiczna - I poł. września 2018
  • Poradnia neurologiczna - II poł. września 2018
  • Poradnia chirurgii uraz-ortop. - II poł. września 2018
  • Poradnia okulistyczna -  brak miejsc w 2018 r.

TELEFONY

Centrala 71 321 60 03
REJESTRACJA POZ "na Macieja" Ip. 71 322 53 22
REJESTRACJA SPECJALISTYCZNA  IIp. 71 321 02 47
RTG 71 321 02 47
USG ogólne 71 322 53 22
Ginekologia 71 321 60 03 wew. 25
USG ginekologiczne 71 321 60 03 wew. 25
Fizykoterapia 71 321 60 03 wew. 52
Medycyna Pracy  883 497 667
REJESTRACJA POZ "na Borna" 71 328 80 06

Rejestracja na wizyty prywatne

prywatne wizyty 793 729 667 chirurg, dermatolog, endokrynolog, neurolog, otolaryngolog, proktolog, reumatolog

883 497 667 angiolog, internista, pulmonolog

Okulista dziecięcy na Borna 71 328 80 61